Baarmoederhalskanker

Baarmoeder halskanker

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is voor vrouwen van 30 t/m 60 jaar.

Vrouwen van 40 en 50 jaar, bij wie na het onderzoek geen HPV is gevonden, ontvangen na tien jaar een volgende uitnodiging. De kans dat er binnen 10 jaar baarmoederhalskanker ontstaat is heel klein. Zo klein dat een uitstrijkje over 10 jaar voldoende bescherming geeft.

Is er wel HPV gevonden maar zijn er geen afwijkende cellen, dan wordt de vrouw vijf jaar later opnieuw uitgenodigd. Dit geldt ook voor vrouwen van 60 jaar waar HPV gevonden wordt. Zij krijgen op hun 65ste jaar nogmaals een uitnodiging.

Rond uw verjaardag ontvangt u een uitnodiging van het bevolkingsonderzoek. U kunt via de assistente een afspraak maken om een uitstrijkje te laten maken. Het uitstrijkje is gratis. U moet wel het uitnodigingsformulier meenemen. De uitslag krijgt u van het bvo.  

Vindt u het erg vervelend om een uitstrijkje te laten maken en is dit voor u een reden om niet mee te doen met het bevolkingsonderzoek? Lees dan hier meer over de zelfafnameset: www.bevolkingsonderzoekbaarmoederhalskanker.nl

Voor meer informatie over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker: https://www.bevolkingsonderzoekoost.nl/baarmoederhalskanker