Darmkanker

Darm kanker

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Elk jaar krijgen ongeveer 12.000 mensen darmkanker. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken, nog voordat mensen klachten hebben.

De uitnodiging

Het bevolkingsonderzoek darmkanker bestaat uit een ontlastingstest die u zelf kunt doen. Mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar ontvangen elke 2 jaar automatisch een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Deelname is gratis.

Wel of niet meedoen

Meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker is gratis. Net als bij ieder medisch onderzoek heeft ook het bevolkingsonderzoek darmkanker voordelen en nadelen. De overheid biedt dit bevolkingsonderzoek aan omdat de voordelen groter zijn dan de nadelen. Dit kan voor u persoonlijk anders zijn. U beslist zelf of u meedoet aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Als u niet meedoet, gooit u dan de ontlastingstest weg in uw afvalbak.

Het onderzoek

Poliepen en darmkanker kunnen zorgen voor kleine bloedingen in de darmen. Dit bloed komt dan in de ontlasting terecht. Met een ontlastingstest onderzoeken we of er bloed in uw ontlasting (poep) zit.

Beoordeling en uitslag

Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt de ontlastingstest opgestuurd naar een laboratorium. Daar wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Dit is niet altijd met het blote oog te zien. Bloed in de ontlasting kan te maken hebben met darmkanker. Als er bloed wordt gevonden, dan is vervolgonderzoek nodig.
Uw huisarts ontvangt niet automatisch bericht van uw uitslag. Op uw verzoek sturen wij de huisarts bericht bij een ongunstige uitslag. U moet hiervoor zelf de gegevens van uw huisarts aan ons doorgeven.

Vervolgonderzoek

Is er bloed in uw ontlasting gevonden? Dan is er vervolgonderzoek nodig. Bloed in de ontlasting kan te maken hebben met darmkanker, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Het vervolgonderzoek bestaat uit twee delen: een intakegesprek en een inwendig kijkonderzoek van de dikke darm. Het vervolgonderzoek hoort niet bij het bevolkingsonderzoek. De kosten hiervan vallen onder uw zorgverzekering. Het kan zijn dat uw verzekeraar geen contract heeft met het ziekenhuis waarmee u een afspraak heeft. In dat geval vergoedt uw zorgverzekeraar niet alle kosten. Heeft u vragen over de vergoeding van de kosten? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar voordat u naar de afspraak gaat.